Virus naspram bakterije: Kada je antibiotik potreban?

Virus naspram bakterije: Kada je antibiotik potreban?

Kada je dijete bolesno, jedina stvar koja vam je na umu je da što prije ozdravi. Ponekad je djetetu potreban antibiotik kako bi se otklonili simptomi i uzroci upale grla, bolova u predjelu trbuha, prehlade. Međutim, kako antibiotici nekada mogu pomoći u procesu ozdravljenja, tako nije rijetko da ponekad mogu učiniti više štete nego koristi.

Antibiotici su djelotvorni samo kod bakterijskih infekcija. Antibiotici neće pomoći u ozdravljenju kod virusnih infekcija, koje su mnogo češće u djece. Bakterijske infekcije kod kojih je potrebno liječenje antibiotikom su uglavnom upala uha i sinusa, jaka upala grla i hripavca. Virusne infekcije koje se ne bi trebale tretirati antibioticima su prehlade, bronhitis u mnogim slučajevima, i 99% bolesti uz povraćanje i proljev.

Antibiotici mogu spriječiti ozbiljne komplikacije bakterijske infekcije, pa čak i spasiti život. Međutim, prema mišljenju mnogih liječnika, nepotrebna upotreba antibiotika je značajan faktor u nastanku sojeva bakterija koje su rezistentne na antibiotike. Čak i novi antibiotici nedavno predstavljeni na tržištu neće imati efekt kod opasnih bakterijskih infekcija, što je rezultat prekomjerne i nepotrebne konzumacije antibiotika. Iz tih razloga, ne bi trebalo bolesnom djetetu automatski propisivati antibiotik. Umjesto toga, neka liječnik pregleda dijete i procijeni da li je antibiotik zaista potreban. Korištenjem antibiotika na odgovarajući način postići će se najbolji efekti izlječenja.

Ako vaše dijete ima bakterijsku infekciju, i propisan mu je antibiotik, važno je znati sljedeće:File 556

• Uvijek poštujte doze koje je liječnik propisao i provedite terapiju do kraja. Ukoliko se terapija ne provede do kraja postoji mogućnost ponovne pojave bakterije.

• Ne čuvajte antibiotik za buduće korištenje. Nemojte ga dijeliti s drugima. Uzimanje samo djelomične doze antibiotika može uzrokovati da preostale bakterije u organizmu razviju otpornost na antibiotik.

• Ako se kod djeteta za vrijeme antibiotske terapije pojave stomačne tegobe kao što su povraćanje ili proljev, razgovarajte sa liječnikom. Ako se za vrijeme terapije razvije osip, dijete treba pregledati liječnik kako bi se ustanovilo da li je alergično na određene lijekove. Ako je to slučaj, ne zaboravite to spomenuti liječniku tokom svakog narednog posjeta.

Zapamtite da čak i ako djetetu nije propisan antibiotik, još uvijek postoji mnogo stvari koje možete učiniti da mu pomognete da se osjeća bolje. Potrudite se da je zrak u prostoriji u kojoj dijete boravi dovoljno vlažan. Dajte djetetu dovoljno tekućine da ne bi dehidriralo, što je važno kod svih bolesti. Osigurajte djetetu dovoljno odmora, podignite mu glavu u viši položaj tokom spavanja.

Virusne i bakterijske infekcija se šire na isti način, i to kroz:

• Kihanje / kašljanje

• Rukovanje

• Dodirivanje hrane prljavim rukama

• Kontakt s tjelesnim tekućinama poput krvi i sline

Zaista nema načina da spriječite da dijete dolazi u kontakt s klicama, ali postoje koraci koje možete poduzeti kako bi se spriječilo njihovo širenje. Ohrabrite dijete da pere ruke nakon obroka i igre. Ako je dijete bolesno, neka ne ide u vrtić, školu, prodavaonice i druga javna mjesta

Koja je razlika između virusa i bakterija?

Virusi nisu živi i potrebne su im žive stanice kako bi rasli. Imunološki sistem tijela će se uglavnom sam boriti protiv virusa, a za to je potrebno određeno vrijeme. Virusne infekcije obično prati više simptoma kao što su grlobolja, curenje iz nosa, kašalj, povraćanje i proljev.

Bakterije su živi organizmi i mogu se naći posvuda. Postoje slučajevi kada imunološki sistem tijela ne može sam da se bori protiv bakterija. U tom slučaju potrebno su antibiotici koji uništavaju bakterije zaustavljajući njihov rast. Bakterijske infekcije često prati bol u nekim dijelovima tijela i opća malaksalost.

Temeljitim pregledom, liječnik će utvrditi o kakvoj se infekciji radi.