Uticaj vršnjaka u adolescenciji

Uticaj vršnjaka u adolescenciji

Djeca, naročito u vrijeme adolescencije, počinju provoditi puno više vremena sa svojim prijateljima, a manje vremena sa svojom obitelji.

U ovom osjetljivom periodu postaju podložniji  uticaju od strane svojih vršnjaka. Važno je imati na umu da tinejdžerska prijateljstva mogu imati i veoma pozitivan utjecaj na djecu, te im stoga treba pomoći da pronađu i odaberu prijatelje koji imaju interese i stavove slične onima koje vi želite razviti kod svoje djece, uključujući i dobro učenje i ispunjavanje školskih obaveza, poštovanje prema drugima i izbjegavanje droga, cigareta, alkohola, itd.

Tokom puberteta, djeca se često kroz ponašanje izlažu različitim rizicima jer pokušavaju pronaći vlastiti identitet i postati neovisni. To ih čini veoma podložnima za različita eksperimentiranja sa narkoticima, alkoholom... Takvo ponašanje može još više doći do izražaja ako su pod pritiskom svojih vršnjaka. Za djecu koja koriste narkotike mnogo je vjerovatnije da će prakticirati nezaštićen seksualni odnos u ranijoj dobi, imati nisko samopoštovanje, probleme u ponašanju i u File 759školi, te se kod te djece može razviti i depresija.   

Izuzetno je važno da roditelji komuniciraju sa djecom u adolescentskoj dobi. Time se smanjuje mogućnost podložnosti negativnim uticajima i lošim navikama. Adolescenti koji često i otvoreno razgovaraju sa svojim roditeljima imaju mnogo manje šanse da započnu eksperimentirati sa drogama, cigaretama ili alkoholom. Potrebno im je objasniti da će izbjeći okolnosti u kojima bi došli u iskušenje da probaju narkotike ili cigarete, jednostavnim odabirom prijatelja koji te navike nemaju i čije su životne vrijednosti i načini dokazivanja u društvu puno bliži onima koje imate u svojoj obitelji. Roditelji imaju zapravo mnogo više uticaja na odluke svoje djece nego što su toga i sami svjesni.  

Još jedan od načina izbjegavanja negativnog uticaja vršnjaka na vaše dijete je izgradnja samopouzdanja, samopoštovanje, osjećaja vrijednosti, i spoznaje da su voljeni i potrebni svojoj porodici i bliskim prijateljima.

File 760Nesumnjivo, neki uticaji su neizbježni, ali i bezopasni. To je uticaj u stilu odijevanja i frizure, vrste muzike itd. Ovdje intervencija gotovo i da nije potrebna jer su to aspekti u kojima dijete treba da se identificira sa svojom grupom vršnjaka, i gdje mu zapravo vaš savjet i sugestija nisu ni potrebni. Ako vaš tinejdžer ispunjava svoje školske obaveze redovno, ako ne konzumira cigarete, alkohol ili narkotike, te ako ne ispoljava ozbiljno problematično ponašanje, potrebno je ignorirati manje važne segmente u kojima adolescent pokušava pronaći svoje mjesto u društvu. Uplitanje u svaki izbor koji se ne poklapa sa vašim načinom života ili razmišljanja, može eventualno stvoriti ozbiljne probleme.

Na žalost, nije samo loš uticaj vršnjaka problem u ovom dobu. Djeca su izložena i drugim negativnim uticajima kroz Internet, TV, video igre itd. Potrebno je imati kontrolu, ili barem znati kojim su sadržajima djeca izložena kako bi se minimizirao mogući negativni uticaj. 

Ukoliko smatrate da je negativan uticaj na vaše dijete tolikih razmjera da ga ne možete kontrolirati ili ako imate ozbiljan problem vezan za ponašanje djeteta, nemojte dugo čekati već potražite pomoć stručnjaka.