Sezonske alergije

Sezonske alergije

U proljeće, ovisno o tome gdje živite, drveće i trava su česti alergeni koji kod djece, ali i odraslih, mogu razviti alergijske reakcije.

Alergijski rinitis ili peludna groznica je čest problem kod dojenčadi i djece. Najčešći simptomi su curenje iz nosa ili začepljen nos, često kihanje, svrbež očiju i nosa, upaljeno grlo i kašalj koji se može pogoršati noću i u jutro. Djeca s alergijama često dišu na usta, a moguća je i pojava tamnih krugova u području ispod očiju (alergijski tamni podočnjaci).
Ovi simptomi se obično javljaju u određeno doba godine za osobe sa sezonskom alergijom, i to onda kada su izloženi otvorenim alergenima kao što je polen, trava ili korov.
Neki ljudi imaju višegodišnje alergije, sa simptomima koji se javljaju tijekom cijele godine od izloženosti zatvorenim alergenima, kao što su grinje, kućni ljubimci, dim… 
Iako je učinkovito izbjegavati stvari na koje ste alergični  kao što su grinje, kućna prašina ili mačke, izuzetno je teško izbjeći alergene ako patite od sezonske alergije. Kada se radi o djeci kod koje su se razvile sezonske alergije, nije baš praktično ne ići van za vrijeme sezone alergija, ipak postoje neki koraci koje možete poduzeti kako bi smanjili izloženost djeteta izazivačima alergije, a to su:

  • Držanje zatvorenih  prozora u autu i kući kako bi se izbjeglo izlaganje peludi, osobito danima kada se predviđaju srednjeFile 622 ili visoke razine polena.
  • Ograničavanje aktivnosti na otvorenom kada ima najviše peludi (rano ujutro u proljeće, poslijepodne i predvečer ljeti, te sredinom dana u jesen).
  • Ne sušite odjeću vani, već koristite sušilicu rublja ili jednostavno okačite odjeću za sušenje u zatvorenom prostoru.
  • Kupka prije spavanja može pomoći da se isperu alergeni i spriječi alergijska reakcija noću.
  • Poduzmite preventivu, kao što je korištenje antihistaminika i/ili nazalnog spreja prije sezone alergije, te nastavite takvu terapiju i tokom alergijske sezone.
  • Nabavite pročišćivač zraka. Oni su široko dostupni i mogu uveliko smanjiti količinu alergena u vašem domu. Također, ne zaboravite promijeniti filtere za grijanje i klima uređaj.
  • Redovito usisavajte i brišite prašinu. Još jedan odličan način da umanjite intenzitet alergijskih reakcija je da redovno usisavate tepihe, sagove i namještaj. Za čišćenje prašine sa površina koristite vlažne krpe, suhe će samo podići oblak prašine u vašem domu.

Ako ipak ne možete staviti alergijske reakcije djeteta pod kontrolu, konsultujte pedijatra.

 

.