Savjeti za novopečene tate

Savjeti za novopečene tate

Dragi novi tata, prošli ste zajedno trudnoću i porod sa suprugom ili partnericom, i došlo je vrijeme da sa novim članom obitelji gradite veselu budućnost.

No, tu se priča ne završava. Zapravo počinje potpuno novo poglavlje koje, i pored neprospavanih noći, izmjenjenog životnog ritma i ponekad nerazumijevanja, može biti veselo i čarobno - ako to želite. Postoje mnoge stvari koje možete učiniti kako bi uljepšali svaki dan i olakšali svakodnevne obaveze. Evo nekoliko savjeta:

1. Učestvujte u brizi o bebi: Ako morate raditi naredni dan, vaš san je zaista važan i trebate se dobro naspavati. Međutim, ako je naredni dan neradni, možete biti od velike pomoći. Pomozite tokom noći u hranjenju bebe, a ako vaša partnerica doji, pravite joj društvo i pomozite u presvlačenju bebe. Ako beba mnogo plače po noći, a nije gladna, pružite novoj mami nekoliko sati sna i pokušajte sami utješiti vašeg malog noćobdiju.

2. Podržite partnericu u izboru načina ishrane bebe: Za neke žene, dojenje dolazi prirodno, za druge, dojenje predstavlja borbu već od prvog pokušaja. Bez obzira kako je vaša partnerica odlučila hraniti bebu, podržite njen izbor i tu podršku pokažite i pred drugima.

3. Pomoć u kući: Ako do sada niste učestvovali u kućanskim poslovima, sada je izvrsno vrijeme da se to promijeni. Otiđite u nabavku, usisajte ili pripremite obrok. Ne možete ni zamisliti koliko na taj način pomažete, i to ne samo tako što će pod biti čist, već ćete time graditi prisniji i kvalitetniji odnos.

4. Promijenite pelene: To zapravo i nije tako teško! Pružite partnerici male pauze tako što ćete vi presvući bebu. Vjerujte, obožavat će vas zbog toga. .

5. Vodite računa o gostima: Nova beba ne znači slobodan poziv za sve koji žele doći da je vide. Vaša partnerica treba odmor, a vaša beba se treba prilagoditi na rutinu. Obeshrabrite spontane, kasne i nenajavljene posjete. To ne znači da gosti nisu dobrodošli, već samo da postoji vrijeme kada trebaju doći. Sve posjete dogovorite unaprijed.

6. Budite njen heroj: Suprotno popularnoj slici vesele i odmorne majke koja se često plasira putem medija, u stvarnosti mame su često jako umorne, nervozne, pod stresom i zapravo im je teško ugoditi. To će proći, a vi pokažite razumijevanje, buditeFile 988 na njenoj strani i podržite je pred drugima. Budite njen heroj kada god je to moguće. Takav vaš stav će pomoći da se život vrati „u normalu“ što prije.

7. Pokušajte biti kući na vrijeme: Posao je svakako važan i prihodi su neophodni, ali upravo sada, također je potrebno da se obitelj i posao usklade što je bolje moguće. Kada god možete, dođite kući na vrijeme, dok se ne uspostavi svakodnevna rutina.

8. Upoznajte svoje prekrasne dijete: Imate novog sina ili kćer. Odgovornosti su brojne, umor je stalno prisutan, ali ne zaboravite i uživati u svojoj bebi. Svaki dan je dragocjen dar, ali i nepovratan. Beba se mijenja veoma brzo, i ono što je aktuelno danas, možda već za 15-ak dana neće biti, nemojte to propustiti.

9. Uživajte u svom životu: Pogledajte oko sebe. Imate partnericu koja vam je dala neprocjenjiv dar – sina ili kćer. Zajedno ste stvorili potpuno novi život. Bez obzira živite li u izobilju ili se borite za egzistenciju svaki dan, budite zahvalni za ono što imate. Tako ćete potaknuti i vašu obitelj da razmišlja na isti način, a to je preduslov za sreću. 

10. Budite tata kakav želite biti: Baš kao što svaka mama nije ista, niti je slična onoj nasmijanoj i bezbrižnoj ženi sa reklame za pelene, tako je i svaki tata različit. Oslobodite se stereotipa o tome kakav otac muškarac treba biti i budite baš onakav tata kakav vi želite biti. Kompromise svi moramo praviti, ali ono što je važno je da volite svoju obitelj i da se na nju možete osloniti.

Uživajte u vašoj obitelji i uživajte u tome kako se osjećate kao njen dio. Jednog dana možda ćete poželjeti proširiti obitelj. Ovaj put ćete već biti tata kakav želite biti. Sretno!