Razvod narušava društveni i obrazovni život djece

Razvod narušava društveni i obrazovni život djece

Prema novoj studiji, mala djeca čiji su se roditelji razveli, imaju poteškoće s matematikom, društvenim vještinama i emocijama. Oni pokazuju anksioznost i depresiju najmanje dvije godine nakon razvoda.

Ovo istraživanje je prva dugoročna studija koja ima za cilj da procjeni efekte razvoda kroz ispitivanje faktora bračnih problema prije razvoda, tokom razvoda, i nakon razvoda. Začudo, istaknuo je istraživač Hyun Sik Kim sa Univerziteta Wisconsin u Madisonu, bračni problemi prije razvoda nisu uticali na društvene odnose i školski uspjeh djece. Međutim, kada bi se brakorazvodna parnica pokrenula, djeca su primjetno počela zaostajati i to je trajalo najmanje dvije godine.

"Najbolja stvar koju mogu predložiti je da intervenišemo što prije", izjavio je Kim za LiveScience. "Jer, ako djeca čiji se roditelji razvode uđu u određenu fazu, biće im jako teško da sustignu svoje prijatelje."

Prethodna istraživanja su pokazala da djeca teško podnose razvode, čak je jedna studija pokazala da se rizik od moždanog udara udvostručio kod djece čiji su se roditelji razveli, moguće usljed stresa.

Kim je koristio podatke iz jednog dugogodišnjeg istraživanja u kojem su se pratila djeca koja su išla u vrtić 1998 godine, od tog perioda pa do osmog razreda. On je koristio podatke za djecu čiji roditelji su se razveli u periodu kad su im djeca bila starosne dobi od vrtićke pa sve do trećeg razreda osnovne škole.

Nakon analize ostalih faktora poput socioekonomskog statusa, te općeg zadovoljstva roditelja, Kim je izvršio usporedbu djece iz "stabilnih" i razvedenih domaćinstava u segmentima kao sto su poznavanje matematike i vještina čitanja, društvene sposobnosti, te generalnog ponašanja djece.

Otkrio je da su djeca roditelja koji se razvode počela pokazivati promjene u ponašanju čim su njihovi roditelji pokrenuli brakorazvodnu parnicu. Tokom sljedeće dvije godine, djeca razvedenih roditelja su počela da zaostaju za vršnjacima u matematici i društvenim vještinama, te su primijećene promjene u ponašanju: tuga, osamljenost, anksioznost, te depresija.

Uzimajući u obzir da je odluci o razvodu vjerovatno prethodio problematičan odnos u braku, istraživanje se fokusiralo i na usporedbu ponašanje djece prije i poslije razvoda. "Bilo je malo iznenađujuće, ali kad sam pregledao rezultate istraživanja o razvodu i razvoju djece, dobio sam neke neočekivane rezultate“ rekao je Kim "Na primjer, nisu svi razvodi prouzrokovani bračnim sukobima."

Još jedno od objašnjenje je da roditelji čija su se djeca činila osobito osjetljivim (koja su imala probleme čak i bez razvoda), odlučili da odlože razvod zbog straha da dodatno ne uznemire svoje dijete. Dakle, veliki postotak djece suočava se sa nesretnim roditeljima.

Uzorak nije bio dovoljno veliki kako bi se ispitali i ostali faktori posljedica razvoda kao što je spol, dob i nacionalnost.  Kim je također iznio podatak iz studije urađene1989. godine koji kaže da su razvod teže podnijela djeca uzrasta do pet godina nego ona starije. Shodno tome, rezultati novog istraživanja se vjerovatno ne mogu aplicirati na sve starosne grupe. Iz tog razloga, Kim namjerava ponoviti istraživanja, ali ovog puta na drugoj starosnog grupi. 

Kao zaključak ove studije, navodi se da svi rezultati upućuju da djeca teže podnose razvod nego brak roditelja u kojem postoje ozbiljna neslaganja. Također, faktori koji pogoršavaju emocionalni šoka su borba za skrbništvo, te dva „nova“ doma koja dijete dobija razvodom, umjesto jednog.