Rast djevojčica u pubertetu

Rast djevojčica u pubertetu

Naglo izrastanje je jedan od prvih vanjskih znakova da djevojčice ulaze u pubertet. To je samo početak.

Podstaknute seksualnim hormonima, izrastanje je tijesno povezano sa dolaskom menstruacije. Jednom kada jajnici sazriiju, noge su generalno završile sa rastom. Bilo koje povećanje visine koje nastupi nakon tog perioda obično je povezano sa trupom. Uopšteno je pravilo da djevojčice neće porasti više od 6 centimetara nakon prve menstruacije.

U prosjeku, sa 14 godina kičma je također završila sa rastom. Na posljetku, kosti karlice se šire i postaju glatke, što je vezi sa pripremom za rađanje. Ovo se može desiti do 18 godine ili čak kasnije.

Menstrualni ciklus

Prvi dan menstrualnog ciklusa označen je kao početak razdoblja poznatim kao menstruacija. Tokom menstruacije deblji dio maternice, koji se izgradio tokom prethodnog menstrualnog ciklusa bude pušten zajedno sa krvlju i sluzi. Maternica putem kontrakcije potiskuje napolje staru oblogu.

Ovo također može prouzrokovati stomačne probleme kod nekih žena. U prosjeku nekih 40ml krvi se izgubi tokom svake menstruacije, ali ta količina može biti i do pet puta manja ili veća. Menstruacija u prosjeku traje oko 5 dana.

Nakon menstruacije povećani broj seksualnih hormona utiče da jajašce sazrije u jajnicima. U međuvremenu, obloga maternice se priprema da primi embrio. Postaje najmanje 5 puta deblja i ispunjena je krvlju.File 614

Polovinom menstruacije, sazrijelo jajašce je pušteno iz jednog od jajnika. Ako to jaje bude oplođeno doći će do trudnoće. U većini slučajeva jaje neće biti oplođeno i menstrualni ciklus će ponovo započeti.

Lažni znaci

Kod većine djevojčica početak krvarenja (menstruacije) ne znači da je došlo do seksualne zrelosti. Veoma često, tokom prvog mjeseca, jaje uopšte ne bude oslobođeno. S druge strane, kod nekih djevojčica se oslobode jajašca nekoliko mjeseci prije nego što i dođe do krvarenja.

PMS

Predmenstrualni sindrom, ili PMS ja naziv za simptome koje djevojčice imaju u danima koji prethode menstruaciji. Očituje se bolom u dojkama i zadržavanjem vode. Trakođer, može se osjećati umor ili nervoza, a može doći i do pojave mučnine i glavobolje.

Mnogo ugodniji je i simptom želje za teškom hranom i čokoladom. Tri četvrtine žena imaju simptome PMS-a, a nerijetko su ti simptomi najizraženiji u tinejdžerskoj dobi, dok se menstrualni ciklus ne uspostavi.