Popravak mliječnih zubića

Popravak mliječnih zubića

Većina beba dobije prve zubiće u dobi od oko šest ili sedam mjeseci starosti, dok se kod nekih beba prvi zubić ne pojavi sve do napunjene godine dana. Od tog trenutka, mliječni zubi će nicati sve do oko tri godine starosti.

Mliječne zube počet će zamjenjivati stalni, i to oko šeste godine djeteta, zubići će se početi klimati, a rast će novi – za koje se svaki roditelj nada da će i ostati u ustima što duže.

Ipak, i mliječni zubići mogu biti podložni karijesu. Čak i dok još nisu nikli, u ustima bebe mogu se naseliti bakterije koje samo čekaju da se ukaže bijeli zubić. Da bi ste izbjegli rani karijes, čistite desni bebe vlažnom gazom nakon svakog obroka. Međutim, i pored svih predostrožnosti, čišćenja, četkanja, grkljanja i ispiranja…može se dogoditi da karijes napadne mliječne zube. I šta onda? Neki će pomisliti da mliječni zubići nisu toliko važni („svakako će ispasti“) i da ih se može odmah izvaditi, ali to niti jedan stomatolog sigurno ne bi preporučio.File 1593

Kada se mliječni zubi „pokvare“ odmah treba posjetiti stomatologa i to čim uočite malu crnu tačkicu. Stomatolog će ukloniti karijes i, ukoliko je potrebno, staviti punjenje da bi zatvorio zub. U nekim slučajevima zubić će ostaviti „otvoren“ kako ne bi došlo do daljeg procesa. Vađenje zuba uvijek je zadnja opcija, čak i kod mliječnih zuba, i to iz nekoliko razloga. Mliječni zubići su tu sa razlogom: kako bi bebe i djeca mogla žvakati i da čuvaju mjesto stalnim zubima. Ukoliko se mliječni zub ukloni prerano, može doći do toga da stalni zubi izrastu na krivom mjestu, odnosno do poremećaja položaja trajnih zuba. Tada nastaju malo veći problemi, odnosno potrebne su složenije stomatološke intervencije.

Najbolje što roditelji mogu učiniti je reagovati odmah, dok je postupak popravke bezbolan i kratak. Kako bi dijete steklo naviku odlaska stomatologu bez traume, treba izbjeći velike i bolne zahvate, a to je moguće redovnom higijenom i redovnim posjetima stomatologu.

Krenite sa djetetom stomatologu već u doba od oko dvije godine, pa čak i ranije, dok još nije došlo do „kvarova“. Tako će se dijete navići na atmosferu u ordinaciji, na stolicu, aparate, iglice i nove zvukove. Najmanje svakih tri do šest mjeseci vodite dijete na kontrolu. Iznenadit ćete se kada vidite svoje maleno kako sa radošću trči u ordinaciju. Njegujte takvu naviku stomatoloških pregleda, jer će u starijoj dobi djeteta biti od velikog značaja.