Krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosa je uobičajeno za djecu Neka djeca mogu imati do dva ili čak tri krvarenje u sedam dana, i iako to izgleda poprilično zastrašujuće, veoma rijetko dolazi do komplikacija i ozbiljnih problema.

Do krvarenja iz nosa obično dolazi zbog suhoće sluzokože u nazalnim kanalima ili usljed iritacije sluzokože uzrokovane alergijama ili infekcijama gornjeg respira-tornog trakta. Izuzetno rijedak je i uzrok poremećaja zgrušavanja krvi, ali u tom slučaju krvarenje iz nosa nije jedini simptom, već bi dolazi i do drugih problema sa krvarenjem, kao i do pojave modrica. Nerijetko je takav poremećaj nasljedan, tako da ga je lako otkriti, iako je izuzetno rijedak. Ipak, mogu se poduzeti određeni koraci kako bi se ublažili ili čak spriječilo krvarenje iz nosa.

Kada dođe do krvarenja, dok dijete stoji ili sjedi, neka se lagano nagne naprijed dok mu lagano pritišćete nosić palcem i kažiprstom, polako istiskujući sadržaj iz nosa od sredine prema vrhu nosa. Držite takav pritisak 10 minuta, te provjerite da li je krvarenje prestalo. Također korisno je staviti hladan oblog na potiljak, samo na kratko – desetak sekundi, te postupak ponoviti nekoliko puta. Oblog ne smije biti prehladan, dovoljno je pokvasiti gazu hladnom vodom. Ako nakon ovih postupaka krvarenje ne prestane, nazovite doktora.

Krvarenje iz nosa može se spriječiti tretiranjem alergija, ako postoje, te vlaženjem nosne šupljine. Treba paziti da je zrak dovoljno vlažan, naročito u zimskim mjesecima, kada se zrak suši zbog grijanja. Ukoliko krvarenje uzrokuju alergija konsultirajte se sa stručnjakom, jer vlaženje zraka može pogoršati alergije. Izbjegavajte davati djetetu aspirin, i ohrabrite ga da drži prstiće podalje od nosa.

Ako sumnjate u druge uzroke, može se izvršiti liječnički pregled kako bi se ustanovilo da li postoje abnormalnosti u krvnim žilama u nosu, te da li se gornji dišni organi pravilno razvijaju. Također se jednostavnim testom može utvrditi da li postoji poremećaj zgrušavanja krvi.

Važno je zapamtiti da krvarenje iz nosa nije ozbiljan problem i da je malo vjerovatno da će na taj način dijete izgubiti značajnu količinu krvi koja bi dovela do komplikacija.