Kako tinejdžeri rastu

Kako tinejdžeri rastu

Redovan odlazak u prodavnicu obuće i odjeće, koja brzo postaje prekratka, su uobičajena dešavanja tokom puberteta.

U svom tinejdžerskom dobu, djeca jako brzo postignu svoju odraslu visinu. U svom najbržem periodu, dječaci mogu rasti i do 9 cm, a djevojčice 8 cm godišnje. Zato nije čudno da su tinejdžeri malo „smotani“. Njihovo tijelo raste uvis brzinom koju njihov mozak jednostavno ne može pratiti.

 

 

Izvana prema unutra

Rast počinje izvana tijela prema unutra. Šake i stopala su prvi koji rastu i šire se. Potreba za novim cipelama je prvi znak „problema“.

Sljedeće su ruke i noge, koje postaju duže, i čak u ovom slučaju važi pravilo „izvan-unutra“. Cjevanična kost se produžava prije butne, i podlaktični dio ruke raste prije nadlaktičnog dijela.

Naposljetku raste kičma. Posljednja ekspanzija je širenje grudi i ramena kod dječaka, i proširenje kukova i karlice kod djevojčica.

Rast i uklapanje

Mnogi tinejdžeri rastu tako brzo da njihovi mozgovi to ne mogu pratiti. Kako se njihova visina povećava, njihov centar gravitacije se pomjera. Ova se dešava tako brzo da mozak nema vremena da izračuna nova pravila balansiranja. Nespretnost je često neizbježna.

OkidačFile 618

Ubrzano povećanje visine je znak da tinejdžeri doživljavaju pubertet. Rast potiče i kod dječaka i djevojčica povećani nivo seksualnog hormona testosterona. Ovaj hormon također potiče razvoj seksualnih organa. Ustvari, odnos razvoja kostura i pubertet su tako jaki da se razvoj tinejdžera može mjeriti gledajući kompletnost razvoja kostiju šake i zgloba.

Pravi trenutak

Pravi trenutak je sve. Ni jedan tinejdžer ne želi da se razvije prebrzo, ili da zaostaje za drugima. U stvarnosti, mnogi od njih rastu ranije ili kasnije od prosjeka, i to je sasvim normalno.

Prosječan dječak raste najbrže između 15 i 17 godina. Djevojčice počinju rasti ranije, njihov rast je najbrži između 12 i 13 godina. Djevojke također završe svoj rast ranije, sa 18 godina, dok su dječacima potrebne dodatne dvije godine prije nego završe sa svojim rastom u 20.