Glavobolja kod djece

Glavobolja kod djece

Glavobolje kod djece mogu biti česte i obično nisu ozbiljne. Kao i kod odraslih, i kod djece se mogu razviti različiti tipovi glavobolja, migrena, ili glavobolja prouzrokovanih stresom. Djeca mogu imati i svakodnevne hronične glavobolje.

U nekim slučajevima glavobolje su prouzrokovane upalama, stresom, ili manjim ozljedama glave. Veoma je važno prepoznati simptome na vrijeme i potražiti  liječničku pomoć ako se glavobolje pogoršaju ili se počnu javljati češće. Dječje glavobolje se mogu liječiti lijekovima protiv bolova, ili nekim mjerama koje se odnose na promjene životnog stila ili poduzimanjem određenih kućnih aktivnosti u cilju pomoći.

Simptomi

Važno je napomenuti da nažalost i djeca mogu imati iste vrste glavobolje kao i odrasli, iako  simptomi mogu biti različiti. Na primjer, migrena u odraslih gotovo uvijek pogađa samo jednu stranu glave, dok kod djece migrene često utječu na obje strane glave. Osim toga, simptomi glavobolja kod djece nemaju uvijek identične kriterije za određenu vrstu glavobolje. Zbog toga može biti veoma teško dijagnosticirati određeni oblik glavobolje, posebno kod mlađe djece koja  nisu u stanju adekvatno opisati simptome.  Kako dijete raste, u adolescentskoj i odrasloj dobi, simptomi i glavobolje također se razvijaju.

Migrene

Migrene prouzrokuju: glavobolju, mučninu, povraćanje, bol u stomaku, veliku osjetljivost na zvuk i svjetlo.

Ranije se vjerovalo da mala djeca ne mogu imati glavobolje, međutim dokazano je da čak i novorođenčad mogu imati migrene. Dijete koje je premalo da vam kaže da nešto nije u redu može plakati i držati se za glavu kako bi pokazalo da trpi veliku bol. Migrene kod djece mogu trajati sat vremena ili duže.

Glavobolja napetosti

Glavobolja napetosti je nFile 1540especifična glavobolja, koja nije vaskularnog ili migrenskog tipa, i ne odnosi se na organske bolesti. Ovo je ujedno i najčešći oblik glavobolje, i može biti povezan sa stezanjem mišića u stražnjem dijelu vrata.
Postoje dvije opće klasifikacije ovog tipa glavobolje: epizodnie i kronične, diferencirane po učestalosti i težini simptoma. Obje se odlikuju dosadnim i nepulsirajućim bolom,  koji pogađa obje strane glave.

Najznačajnije karakteristike ovog tipa glavobolje su:
• bol u vidu pritiska koja se javlja sa obje strane glave,
• bol koja se ne pogoršava fizičkom aktivnošću,
• glavobolja koja nije popraćena mučninom ili povraćanjem, kao što je čest slučaj s migrenama.

Povlačenje iz igre, te želja za spavanjem su obično znaci da djeca imaju glavobolje. Ova vrsta glavobolja može trajati od pola sata pa do nekoliko dana.

Glavobolja u nakupinama (takozvana cluster glavobolja)

Ovaj tip glavobolje je rijedak kod djece ispod 10 godina starosti. Ove glavobolje se obično
javljaju u razmacima od pet ili više epizoda, a frekvencija glavobolja je od jedne glavobolje svaki drugi dan u trajanju ne dužem od osam dana:

Simptomi ove glavobolje su:
• oštar, probadajući bol na jednoj strani glave koji traje od 15 minuta do tri sata
• suzenje očiju, curenje iz nosa, ili osjećaj nemira

Hronične dnevne glavobolje, migrene, kao  i takozvana glavobolja napetosti se vremenom mogu intenzivirati. Glavobolje koje dijete ima više od 15 dana u mjesecu u periodu dužem od tri mjeseca, se medicinski zovu "hronične dnevne glavobolje." Ponekad, upale ili manje ozljede glave mogu prouzrokovati kontinuiranu, upornu glavobolju. Ovaj problem se može pojaviti i ukoliko dijete uzima lijekove protiv bolova.

Kada posjetiti doktora?

Većina glavobolja nije ozbiljna, ali zahtijevaju brzu medicinsku reakciju u sljedećim slučajevima:

  • Dešavaju se najmanje jednom sedmično
  • Uzrokovane su povredom glave (naročito ako je došlo do oticanja)
  • Uzrokuju povraćanje i smetnje s vidom
  • Ako su praćene groznicom, zajedno sa ukočenošću ili bolom u vratu